Menu
November 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
exim
aloinspred
aloinspgr
spodeli_mislenje

На ден 30.08.2018 год, Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство г – дин Благој Индов,  присуствуваше на порибување на Охридското езеро, со подмладок од охридска пастрмка.

Порибувањето се изврши согласно Законот за рибарство и аквакултура, склучениот Договор за порибување како и Програмата за порибување на риболовното подрачје на Охридското езеро за 2018 год.

За таа цел, рибниот фонд на Охридското езеро е збогатен со 100 илјади примероци, на 6 месечен подмладок од охридска пастрмка со просечна тежина над 3.5 гр и .должина од 8 – 10 см.

Порибување е реализирано од страна на ЈНУ Хидробиолошки завод, а под надзор на надлежните инспектори од Државниот инспекторат за земјоделство и истото се врши на локациите каде е извршено и собирањето на икрата за вештачки мрест, односно Пештани, Трпејца, Калишта, Радожда и др. Годинава е предвидено да се изврши  порибување  од еден милион и триста педесет илјади единки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vladanarm
wg2x125b
wg3x125
1b
wg5x125
wg6x125
wg7x125
wg8x125