Menu
September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
exim
aloinspred
aloinspgr
spodeli_mislenje

Е – БАРАЊА

       Добредојдовте на  веб страницата на Е – БАРАЊА, современа алатка за спроведување на елекртонски барања, преку размена на електронски пораки помеѓу економските оператори и Државниот инспекторат за земјоделство, како и помеѓу самите подрачни  единици. Служи како алатка за управување и контрола на електронските барања и овозможува модерно и ефикасно управување со истите.

    Ваквиот начин на електронска размена на документите ја подобрува ефикасноста, како на Државниот инспекторат за земјоделство, така и на бизнис заедницата во Република Македонија, со што ќе се заштедува време и финансиски средства.

      Државниот инспекторат за земјоделство ја воведе  можноста за електронско поднесување на барања и пријави за издавање на  Уверенија, Сертификати, Фитосанитарен сертификат за извоз, Фитосанитарен сертификат за реекспорт и Придружни документи .Е – барања апликацијата е веб базиран систем наменет за електронско поднесување на барања и пријави за издавање на  Уверенија, Сертификати, и Придружни документи  кои се издаваат од страна на Државниот инспекторат за земјоделство.

      Согласно Закон за државниот инспекторат за земјоделство ( Сл. Весник на Република Македонија бр.. 20/09, 53/11, 164, 43/14,33/15,88/15,149/15, 39/16, 172/16), Закон за здравје на растенијата  ( Сл. Весник на Република Македонија бр.. 29/05, 81/08, 20/09, 57/10, 17/11, 148/11, 69/13, 43/14, 158/14, 149/15 и 39/16), Правилникот за висината на надоместокот за извршените работи на Државниот инспекторат за земјоделство и Правилник за изменување и дополнување на Правилникот за висината на надоместокот за извршените работи на државниот инспекторат за земјоделство ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 162/15, 227/15, 135/16, 142/16, 172/16, 180/16,  48/17 и 153/17) Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за висината и начинот на плаќање на посебниот надоместок, видот и количеството на растенија, растителни производи и други објекти и предмети за кои се плаќанадоместокот, како и висината и начинот на плаќање на трошоците вообласта на здравјето на растенијата. ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 141/11, 161/11  и 131/17), Правилник за изменување и дополнување на Правилникот за висината на надоместокот за извршените работи на државниот инспекторат за земјоделство ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 162/15,  227/15 , 142/16, 172/16, 180/16,  148/17 и 153/17 ), Правилник за изменување и дополнување на правилникот за формата и содржината на фитосанитарниот сертификат или фитосанитарниот сертификат за реекспорт и формата и содржината на пријавата за издавање на фитосанитарен сертифика (Сл. Весник на Република Македонија бр.. 113/10, 8/11, 123/15  и 214/16 ),Закон за виното ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 50/10, 53/11, 06/12, 23/2013, 106/13,188/13,149/15,  39/16 и 172/16),Правилник за формата, содржината и начинот на издавање на уверението за квалитет – сертификат и образецот на барањето (Службен весник бр.  162/15), Правилник за содржина и форма на придружниот документ за извоз на вино ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 71/11, стр. 14 ), Правилник за формата и содржината на образецот на барањето за издавање на придружен документ за извоз на вино, производи од винско грозје и производи од вино (Службен весник бр. 79/13, стр. 154),  Правилник за изменување и дополнување на правилникот за формата и содржината на фитосанитарниот сертификат или фитосанитарниот сертификат за реекспорт и формата и содржината на пријавата за издавање на фитосанитарен сертифика ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 113/10, 8/11, 123/15  и 214/16 ), Државниот инспекторат за земјоделство го донесе Упатството за дигитално аплицирање на правните субјекти за издавање на:

  • Барање за издавање на уверението за квалитет – сертификат/пропратен документ за производот што се извезува, увезува или пушта во внатрешен промет,
  • Барање за проверување и утврдување на услови,
  • Барање за издавање на придружен документ за извоз на вино, производи од винско грозје и производи од вино,
  • Пријава за добивање на Фитосанитарен сертификат за извоз на пратки,
  • Пријава за добивање на Фитосанитарен сертификат за реекспорт на пратки,
  • Пријава за фитосанитарен преглед на пратки растенија, растителни производи и други објекти и предмети, производи за заштита на растенијата и ѓубрива при увоз,
  • Пријава за фитосанитарен преглед на пратки растенија, растителни производи и други објекти и предмети, производи за заштита на растенијата и ѓубрива при транзит,
  • Барање за издавање на Фитосанитарен сертификат за извоз/ Фитосанитарен сертификат за реекспорт/ Пасош за растенија (замена на пасош на растенијата).

од страна на Државниот инспекторат за земјоделство.

Електронското поднесување на барањата за издавање на Уверенија, Сертификати, и Придружни документи се врши  преку Е – барања апликацијата со избор на следниот линк www.diz.gov.mk. На истиот линк се објавуваат и потребните информации за условите, правилата и прирачник за користење на Е – барања апликацијата.

koronavirus.gov.mk
vladanarm
wg2x125b
wg3x125
1b
wg5x125
wg6x125
wg7x125
wg8x125
c99 shell hacklink istanbul evden eve nakliyat hacklink Google
hacklink nedir hacklin seo ve hacklinkin faydaları hacklink hacklink satış hacklink panel hacklink al hacklink seo evden eve nakliyat bmw yedek parça mercedes yedek parça seo nedir seo analiz googlede üst sıraya çıkmak gibi kesin sonuçlarla seo çalışmasında kaliteli hizmet veren hacklink adresi www.profseo.co dur.evden eve nakliyat böcek ilaçlama paykasa paykasa bozdurma aradığınız bütün kelimeler sadece burda. instagram takipçi hilesi bypass shell wso shell hacklink satış hacklink panel wso shell hacklink hacklink hacklink al hacklink seo nedir Google