Menu
September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
exim
aloinspred
aloinspgr
spodeli_mislenje

Надлежности

     Државниот инспекторат за земјоделство (ДИЗ) е основан согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа, а својата организација, надлежности, овластувања, постапки и сл. ги врши согласно Законот за Државниот инспекторат за земјоделство.

Инспекторатот во својата надлежност е овластен да врши инспекциски надзор преку контроли и прегледи на:

 • земјоделското земјиште, земјоделски посеви и насади;
 • производство и промет на производи за заштитата на растенија;
 • производство и промет на семенски и саден материјал;
 • производство и промет на ѓубриња;
 • производство и промет на квалитет на добиточна храна;
 • евиденција на приплоден и друг добиток, преглед на земјоделскиот имот, на објекти и опрема при држење на добитокот, врши преглед на исхраната, утврдува земјоделска инфраструктура, врши надзор на држењето на пчели и пчеларски ред за испаша, водење на матични книги и обележувања, го утврдува исполнувањето на критериумите за производство, потекло на добитокот и надзор на прометот на добитокот и приплодниот материјал, како и надзор над работата на одобрените институции и одгледувалишта на пчелни матици;
 • производство, промет и улов на риби;
 • генетски модифицирани организми;
 • радионуклиди во добиточна храна, растенија и семенски материјал;
 • производство и промет на афион;
 • производство и промет на органски производи;
 • производство и промет на вино;
 • производство и промет на тутун;
 • производство и промет на цвеќе и декоративни растенија;
 • пасишта;
 • правни и физички лица за добивање на финансиска поддршка во земјоделството;
 • настанати полски штети;
 • опремата и простории каде што се врши преработка и доработка на земјоделски производи;
 • земјоделска механизација, техника и транспортни средства;
 • процесите на преработка и доработка во сите фази, се до финалниот производ;
 • зоните чувствителни на нитрати и наводнување и одводнување;
 • спроведување на препораките за добра земјоделска пракса;
 • просториите за чување и одржување на земјоделските производи и
 • деловни простории, книги, исправи, материјали во електронска форма, документација која се води и чува во електронски медии,

Инспекторатот исто така е овластен да врши инспекциски надзор преку контрола и прегледи на пратките од увоз и извоз, и тоа на:

 • квалитет на пратките од увоз на добиточна храна, ѓубриња, семенски и саден материјал на царинските терминали, – вино при увоз и извоз,
 • квалитетот на цвеќе и декоративни растенија при увоз и извоз и
 • пратки од добиточна храна, ѓубриња, семенски и саден материјал, производи за заштита на растенијата и растенијата на граничните премини, преку фитосанитарна контрола при увоз, извоз и транзит.

     Инспекторатот врши и фитосанитарна контрола на пратки од растенија, растителни производи и други објекти и предмети и производи за заштита на растенијата како и утврдување за исполнување на условите за издавање на фитосанитарен сертификат, фитосанитарен сертификат за реекспорт и пасош за растенијата.

koronavirus.gov.mk
vladanarm
wg2x125b
wg3x125
1b
wg5x125
wg6x125
wg7x125
wg8x125
c99 shell hacklink istanbul evden eve nakliyat hacklink Google
hacklink nedir hacklin seo ve hacklinkin faydaları hacklink hacklink satış hacklink panel hacklink al hacklink seo evden eve nakliyat bmw yedek parça mercedes yedek parça seo nedir seo analiz googlede üst sıraya çıkmak gibi kesin sonuçlarla seo çalışmasında kaliteli hizmet veren hacklink adresi www.profseo.co dur.evden eve nakliyat böcek ilaçlama paykasa paykasa bozdurma aradığınız bütün kelimeler sadece burda. instagram takipçi hilesi bypass shell wso shell hacklink satış hacklink panel wso shell hacklink hacklink hacklink al hacklink seo nedir Google