Menu
December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
exim
aloinspred
aloinspgr
spodeli_mislenje

EXIM

EXIM – Државен инспектпрат за земјоделство


      EXIM (Едношалтерски систем за дозволи за увоз, извоз и транзит на стоки и тарифни квоти) овозможува електронско поднесување на барањата за дозволи за увоз, извоз и транзит од страна на деловната заедница, како и електронско издавање на дозволите од страна на надлежните институции.

     Електронско поднесување на барањата за дозволи во надлежност на Државниот инспекторат за земјоделство се врши преку EXIM системот со избор на следниот линк www.exim.gov.mk. На истиот линк се објавуваат и потребните информации за условите и правила за регистрација на економските оператори во EXIM, каде можат да се најдат и прирачниците за негово користење.

 

 


Регулатива за примена на EXIM

a.    Закон за Државен инспекторат за земјоделство – Превземи
b.    Упатство за користење на EXIM систем за лиценца I005 за оператори – Превземи

c.    Упатство за користење на EXIM систем за лиценца I009 за оператори – Превземи

d.    Упатство за уплата на административни такси – Превземи
e.    Упатство за уплата на дополнителни надоместоци – Превземи

Обрасци за поднесување на барања за дозвола во хартиена процедура

a.    Барање за лиценца I005 – Превземи
b.    Барање за лиценца I009

Статистика

a.    Квартален извештај за период октомври – декември 2012 – Превземи

б.    Квартален извештај за период јануари – март 2013 – Превземи

в.    Квартален извештај за период април – јуни 2013 – Превземи

г.     Квартален извештај за период јули – септември 2013 – Превземи

д.    Квартален извештај за период октомври – декември 2013 – Превземи

ѓ.    Квартален извештај за период јануари – март 2014 – Превземи

е.    Квартален извештај за период април – јуни 2014 – Превземи

ж.   Квартален извештај за период јули – септември 2014 – Превземи

з.    Квартален извештај за период октомври – декември 2014 – Превземи

ѕ.    Квартален извештај за период јануари – март 2015 – Превземи

и.    Квартален извештај за период април – јуни 2015 – Превземи

Со цел унапредување на функционалностите на ЕХИМ системот, согласно предвидената Активност од Акциониот план за реализација на препораките од Анализата на ЕХИМ и процесот на плаќање, Ве известуваме дека со одбирање на дадениот/овој документ овозможен ви е преглед на сите законски и подзаконски акти кои се поврзани со процесот на издавање на лиценците во надлежност на Државниот инспекторат за земјоделство, при постапките за увоз на пратки, а кои се издаваат на централно ниво во канцелариите на Државниот инспекторат за земјоделство, согласно погоре дадените упатства.

Корисничка поддршка
Административна поддршка

Контакт телефон: 02 3121 462 и 070/409-955
Кадрија Дестанова моб.тел: 070/409-876

Мери Гулевска  моб.тел: 071/411-853

 

vladanarm
wg2x125b
wg3x125
1b
wg5x125
wg6x125
wg7x125
wg8x125