Од 12 ти до 14 ноември во Ниш, Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Зоран Шапуриќ учествував на работниот состанок во рамките на иницијативата” Отворен Балкан ” како дел од делегацијата на Република Северна Македонија. На состанокот учествуваа и делегациите на Србија и Албанија.

На состанокот се работеше на подготовка на сите предуслови за ефикасна имплементација на договорите кои ја трасираат целта нашиот регион да стане поврзан, заеднички и отворен пазар.Утврдени се чекорите со кои преку иницијативата „Отворен Балкан“ веќе од наредната година ќе се овозможи слободен пристап до пазарот на труд и поврзување без граници.

На состанокот беа разгледани првите нацрт решенија за олеснување на увозот, извозот и движењето на стоките на Западен Балкан, како и за слободен пристап до пазарот на труд со креирање на „Open Balkan ID“ со што на граѓаните од целиот регион им се отвораат бројни поволности.

Галерија

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy