Се одбројуваат последните денови од 2022 година. Годинава тутунопроизводителите ги рушат рекордите и испишуваат историја на досега највисока просечна откупна цена од 290 денари за килограмшто претставува зголемување за повеќе од 40% во однос на минатогодишната. Откупот на тутун од реколтата 2022 година тече интензивно во сите 200 откупни пунктови, кои се навремено отворени на целата територија.  И ова е најубавиот завршеток за ваква предизвикувачка година. Да се заврши со убави вести, а тоа е дека откупот на тутун оваа година пишува историја и по цена и по количина и по период на откуп.
За прв пат, има тутун кој достигна рекордна цена од скоро 290 ден/кгр што претставува зголемување за +44% во однос на реколтата од 2021 година кога цената беше 200,44 ден/кгр.
За прв пат имав откуп кој протече без ниту еден проблем, од првиот ден кога започна откупот на 15 ноември до денес, се помина во најдобар ред како никогаш до сега. Околу 20.401 тон или 90% од вкупно договорената количина тутун е откупена.
И дополнително, целокупното производство од реколтата 2022 ќе биде откупено два месеци порано пред истекот на законскиот рок.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy